God's Forum

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 >>Sumo<< la data de Joi Iul 09, 2009 9:57 am

avatar

oni33

Admin
Admin
Ca sa avem despre ce vorbii, am sa fac o mica prezentare:
LEGENDA: potrivit legendei, originea lupte japoneze sumo se trage dintr-o confruntare in care s-ar fi angajat doi kami Very Happy . De fapt, sumo nu face altceva decat sa comemoreze lupta a doi sefi rivali, unul coreean, celalalt japonez, la inceputul perioadei istorice a Japoniei(probabil ca a cashigat cel japonez Very Happy )
SCURT ISTORIC: primele lupte de sumo, de esentza religioasa, se desfasurau in prezentza imparatului, iar regulile de lupta erau foarte diff de cele actuale. Dupa epoca Nara(645-794), in care a avut loc unificarea Japoniei sub egida imparatului ce avea resedintza la Nara, apoi la Kyoto, intrecerile de sumo au fost organizate in fiecare an, la ele participand luptatori provenitzi din toate provinciile. In epoca suprematziei clanurilor militare, incepand din sec al 12-lea, sumo a deveni o arta militara(joran-zumo): ea s-a transformat in ju-jutsu,partea religioasa a ramas straina razboiului. In epoca Edo(1603-1868), tara fiind relativ pacificata, sumo a cunoscut o mare extindere shi a luat forma pe care o cunoashtem astazi.
CONCURSURI, LUPTATORI SI GRADE: in fiecare an sunt organizate 6 concursuri: 3 la Tokyo, shi celelalte la Osaka, Nagoya shi la Fukuoka, durand cate 15 zile, timp in care fiecare luptator infrunta, de fiecare data, alt adversar. Cashtigatorul fiecarui turneu, acel luptator care a totaliza cel mai mare numa de victorii, primeshte "cupa imparatului". Celelalte premii sunt:
- shunkun-sho, pt luptatorul care a doborat cel mai mare numar de yokozuna shi ozeki
- kanto-sho, pt cel mai combativ luptator
- gino-sho, pt cel mai tehnic luptator
totushi pt a primi vreun premiu, un luptator,trebuie sa obtzina cel putzin 8 victorii din cele 15 in care participa. Fiecare turneu de sumo se desfashoara sub supravegherea unui arbitru sef(tate-gyoji) shi a mai multor arbitri judecatori(gyoji). Luptatorii de sumo se numesc sumotori sau rikishi. Ei sunt organizatzi dupa o ierarhie care tzine seama de victoriile lor in concursuri. Luptatorii de cel mai inalt nivel(maku-uchi) sunt yokozuna(marii campioni), ozeki(campionii), sekiwake, komusubi shi mae-gashira(gradele 2, 3, 4 sunt denumite impreuna san-yaku(cei trei superiori)). Despre restul gradelor shi o multzime de alte lucruri..., cand va fi cazul...; cam atat pt acum, ashtept raspunsurile voastre cu multa placere shi interes Very Happy .
shi ca sa inchei...., astazi este un singur yokozuna in activitate......, shi anume ASASHORYU !

Vezi profilul utilizatorului http://anyfs.forumz.ro

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum


Creeaza un forum | © PunBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Blogratuit.ro